Over Roland Hangelbroek
zangdocent | stemcoach | koordirigent Rotterdam

Aandacht, creativiteit & expressie

Het menselijk bewustzijn in creatieve processen: ik vind het een uiterst boeiend gebeuren! In mijn werk als zang- en stemcoach koppel ik muzikale expressie en persoonlijke belevingswereld aan elkaar. Niet alleen verzorg ik reguliere, muzikale lessen, ook coach ik cliënten in hun communicatie en het geven van presentaties. Hierbij maak ik onder andere gebruik van de principes van mindfulness.

Mijn vakkennis en ervaring heb ik ook buiten mijn eigen praktijk mogen inzetten. Zo gaf ik acht jaar lang trainingen in het vinden van de gewenste “mindset” door overtuigings- en aandachtsmanagement. Sinds 2010 geef ik voor Gezond & Zeker de workshop ‘Je stem als coachingsinstrument‘. In 2014 verzorgde ik daarnaast voor zangstudenten van Codarts Rotterdam een workshop ‘Awareness & attention, musical practice as your personal dojo‘.

Opleiding en vakkennis

Na mijn studie zang behaalde ik in 1990 het staatsdiploma solozang (klassiek). In datzelfde jaar ging ik in mijn eigen praktijk aan de slag als privédocent. Vanaf 1997 was ik tien jaar lang als docent zang- en koorscholing verbonden aan Stichting Muziek op Maat te Amsterdam. In die tijd heb ik mijn vakkennis met plezier vergroot. Zo liet ik mij onder meer scholen in de Lichtenberg-methode, waarbij hoe we onze klank ervaren centraal staat, en het Estill Voice Training System, dat uitgaat van de anatomische kennis van de stem. In 2009 rondde ik tot slot de applicatie-opleiding koordirectie aan de Hogeschool Utrecht af.

Stemcoaching

Al tijdens mijn opleidingstijd raakte ik gefascineerd door de relatie tussen de ontwikkeling van muzikaliteit en expressie en iemands persoonlijke ontwikkeling. Hierin volgde ik verschillende opleidingen, waarin ik intuïtie en bewustwording leerde ontwikkelen.
Onlangs deed ik de basis-opleiding Mindfulness Trainer bij SeeTrue.

Uitgangspunten voor mijn manier van coaching zijn groei in creativiteit en verantwoordelijkheid. Met die bagage ben ik de laatste jaren ook steeds meer actief als presentatietrainer en stemcoach.

In mijn trainingstraject Stem & Expressie werk ik op individuele basis.

Koordirectie

Door mijn ruime eigen koorervaring met onder andere het koor Nieuwe Muziek en diverse ensembles, heb ik veel affiniteit met koorzang en de stemscholing van koorzangers. De afgelopen tien jaar stond ik voor verschillende koren en ensembles, waaronder het MulitCultikoor Rotterdam Noord.

Zanger

Niet alleen voor mijn werk, maar zelf zing ik natuurlijk ook graag. Als zanger ben ik van tijd tot tijd te horen in diverse projectkoren en ensembles.

Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging van Zangpedagogen en de N.T.B. Vakbond voor Musici en Acteurs.

Contact
Roland Hangelbroek zangdocent - stemcoach - koordirigent
Koorzang Rotterdam Roland Hangelbroek
Roland-Hangelbroek