Over Roland Hangelbroek
zangdocent | stemcoach | koordirigent

Inspiratie

Er was één gegeven, dat mij al vanaf mijn zangopleiding bezighield en dat is wat ervaren wij  wanneer we iets maken. Wat gebeurt er in onze body-mind wanneer we een stuk muziek instuderen of een presentatie of gesprek voorbereiden? Niet zo verwonderlijk dus, dat ik op pad ging om zoveel mogelijk aspecten van persoonlijke ontwikkeling te ontdekken. 

Ik volgde verschillende opleidingen, waarin ik het nodige over de werking van de menselijke geest te weten kwam; na verloop van tijd gaf ik voor een buitenlandse organisatie acht jaar lang trainingen in het vinden van de gewenste “mindset” door overtuigings- en aandachtsmanagement. In 2016 deed ik de basis-opleiding Mindfulness Trainer bij SeeTrue en verdiepte me in ACT, Acceptance & Commitment Therapy.

Uitkomst voor mij van deze verkenningen laat zich nog het best verwoorden met dit citaat van de Amerikaanse onderwijskundige Parker Palmer uit zijn boek “Leraar met hart & ziel”, een motto, dat mij door de jaren heen is blijven inspireren:

“Het meest effectieve, dat we kunnen doen in welke activiteit dan ook, is inzicht verwerven in wat er in ons gebeurt wanneer we met die activiteit bezig zijn ”. 

Bewustzijn & aandacht, jouw muziek-beoefening als de eigen dojo.

Zangdocent & stemcoach

Na mijn studie zang behaalde ik in 1990 het staatsdiploma solozang (klassiek). In datzelfde jaar ging ik in mijn eigen praktijk aan de slag als privé docent Zang. Vanaf 1997 was ik tien jaar lang als docent zang- en koorscholing verbonden aan Stichting Muziek op Maat te Amsterdam, van 2016 tot 2021 deed hetzelfde voor het Muziekcentrum Rotterdam. In die tijd heb ik mijn vakkennis met plezier vergroot. Zo liet ik mij onder meer scholen in de Lichtenberg-methode, waarbij hoe we onze klank ervaren centraal staat, en het Estill Voice Training System, dat uitgaat van de anatomische kennis van de stem.

Koordirectie

Omdat ik zelf vele jaren met veel plezier in diverse, klassieke (kamer-) ensembles heb gezongen, zoals b.v. het Koor Nieuwe Muziek en het Basilius College , heb ik veel affiniteit met koorzang en de stemscholing van koorzangers. Een logisch vervolg hierop was de applicatie-opleiding koordirectie aan de Hogeschool Utrecht, die ik in 2009 afrondde. Daarna leidde ik verschillende koren, waaronder tot 2019 het MultiCultiKoor Rotterdam Noord. Een volledige lijst van koren, waarmee ik gewerkt heb, vind je op mijn LinkedIn-profiel.

Zanger, lezer, stemacteur

Niet alleen voor mijn werk, maar zelf gebruik ik mijn stem natuurlijk ook graag. Als zanger ben ik van tijd tot tijd te horen in diverse projectkoren en ensembles, voor Dedicon spreek ik als vrijwilliger luisterboeken in.

Roland Hangelbroek zangdocent - stemcoach - koordirigent
Roland-Hangelbroek