jonge vrouw op de rug gezien in sollicitatiegesprek

Juist tijdens het sollicitatiegesprek voor die ene droombaan is het zo frustrerend als je niet zo lekker uit je woorden kan komen. Of je stem wordt onvast, je adem speelt je parten, of erger, je blokkeert. Er is goed nieuws, dit hoeft niet! Het laat zich trainen. Als jij je stem leert kennen, dan zal je merken, dat je die kan beïnvloeden. Je wordt steviger in je geluid, je adem zit niet meer in de weg en des te overtuigender kom je over. Daar komen wel een paar zaken bij kijken.

Je eigen script

Wordt een stemacteur met jouw eigen script! Bij sollicitatiegesprekken (maar ook bij andere, spannende situaties zoals mondelinge examens, en zo) kan jij er je voordeel mee doen door wat aandacht te besteden aan voorbereiding. Voorbereiding is meer dan het halve werk. Als je van te voren duidelijk in kaart hebt wàt je wilt zeggen, kan je het uitspreken van die woorden en teksten wat oefenen. Jij bedenkt jouw tekst en dan wordt je stem het middel waarmee je die tekst laat horen.

Jouw stem

Hoe je dat eigen script dan overtuigend met beide benen op de grond met je stem laat horen, dat is de volgende vraag. Goed nieuws, je kan je stem, je adem, jouw manier van klank maken leren kennen. En hier is kennis beslist macht! Bovendien, hoe meer je van tevoren oefent, des te groter is de kans dat het vanzelf gaat op moment dat het er op aan komt.

Waar zit je aandacht?

Solliciteren in spannend. Gelukkig kan je al veel stressvermindering bereiken door meer grip op je aandacht te hebben. Als je onder stress jouw aandacht bewust kan richten, dan werkt dat bijna als een soort reddingsboei. Als mindfulness trainer èn als zanger/musicus heb ik hier inmiddels aardig wat ervaring mee opgedaan en ik kan je er beslist verder mee helpen.

Een musicus als stemcoach?

Maar waarom zou je nou een zanger/musicus in de arm nemen als je tegen een onvaste stem aanloopt bij jouw sollicitatiegesprekken? Wel, als er één beroepsgroep is, die in de praktijk aardig wat te maken heeft met je stem gebruiken onder druk, dan zijn het wel zangers. Zij weten ook bij uitstek hoe je bij spreken onder druk je stem kan beïnvloeden en hoe je onwillekeurige reacties van je lichaam (trilstem, bibber-adem, noem maar op) een plaats kan geven, waardoor ze je niet meer zo in de weg zitten.

Kortlopende trajecten door maatwerk

Zou je het fijn vinden om hier wat ondersteuning in te krijgen? Ik kan met jou hieraan werken in kortlopende trajecten. Wel zo voordelig! De sessies zijn bovendien praktisch ingericht en toegesneden op jouw persoonlijke doen en behoeftes.

Wil je meer weten over mijn stemlessen en het voorbereiden van je sollicitatiegesprek, neem dan contact met mij op.

En als jij je abonneert op mijn nieuwsbrief, dan krijg je, naast de vrijblijvende en kosteloze kennismaking, de 1e trainingssessie voor de halve prijs!