Veel klanten , die hun weg naar mij vinden, doen dat niet om op zo snel mogelijk de vlammendste redenaar te worden. Wel zoeken ze mogelijkheden om iets te leren over hoe ze hun stem makkelijker kunnen aansturen in luidheid, toonhoogte, ademhaling en levendigheid. Niet iedereen is het gewend om zich duidelijk uit te spreken en van zich te laten horen. Om nog maar te zwijgen over een gehoor van meer personen.

de lat te hoog

Het kan best een stap zijn om dit te gaan doen. Dat kan zijn vanwege de familie-cultuur, waar je uit komt, of je temperament. Misschien zijn er pijnlijke herinneringen aan bepaalde situaties. Daarom is vaardigheid willen opdoen door meteen maar voor publiek te gaan staan helemaal niet altijd de meest handige eerste stap. We leggen de lat dan eigenlijk te hoog.

een veilige sfeer

Een veilige situatie, zonder oordelen is dan veel meer helpend; een veilige sfeer, een sfeer van leren kennen, experimenteren en zo al doende zelfvertrouwen opdoen. Beoordeeld worden en de gevoelens van onveiligheid, die daarmee gepaard gaan, kunnen de stem en de ademhaling lelijk dwars zitten. Maar een één op één -zetting met een coach, die zonder oordeel en mèt begrip jou de volgende stap kan laten zien, kan een uiterst vruchtbare bodem blijken.