Grootvader en kleinzoon hebben veel plezier bij het voorlezen op de bank

De (klein-)kinderen voorlezen voor het naar bed gaan is misschien al een bekende, maar heb je hier al eens aan gedacht? Hoe zou het zijn om een gedicht of een songtekst hardop voor je geliefde voor te lezen? Of met feestdagen niet meteen die film te starten maar een kerstverhaal voor te lezen? Of misschien gebruik je door de week jouw stem niet zo vaak en vind je het wat stil worden?

Voordelen

Er zijn goede redenen om de boeken, die je mooi vindt eens hardop te gaan lezen! Lees hieronder verder om te weten welke.

Een goed humeur

Je kent vast wel de uitdrukking “zingen is gezond”, maar wist je dat je dezelfde voordelen ook kan halen uit voorlezen? Lekker hardop een tekst ten gehore brengen, al dan niet met publiek, het heeft positieve uitwerking op je. Je wordt er vrolijk en opgewekt van, je lichaam voelt levendiger aan, kortom, er gaat een vitaliserende werking van uit. Prima manier van “humeur-management”, zoals René Gude dat noemde.

Speels, muzikaal en creatief

Als je spreekt, maak je door je intonatie echt melodieën met je stem. Taal is natuurlijk je basismateriaal, maar de zinsbouw maak je in belangrijke mate hoorbaar door jouw gebruik van toonhoogte. Bovendien, bijkomend voordeel, je zal beslist meer contact hebben met de tekst, met de schrijver, met de sfeer van het geschrevene. Het is als het ware of die “dichterbij”. En je zal jouw eventuele luisteraars door een boeiende weergave beslist veel genoegen kunnen bieden.

Gezond ouder worden

Omdat je met hardop lezen dezelfde spieren gebruikt als met zingen (je stembanden, de spieren voor je articulatie en die van je ademhaling), behaal je ook dezelfde voordelen als met zingen. Daarom is het niet alleen mentaal verfrissend, maar houdt je ook je stem in conditie. Met name voor ouderen is het een effectieve manier van “Well-aging” van de stem. Bovendien, het kost niets en je kan er zo mee beginnen. Ik mag het zelf ook graag doen.